BM Morsay – För oss som älskar ull

1955

Då jag såg dagens ljus för första gången.

Jag såg dagens ljus i mitten av 50-talet. Det var en tid av framtidstro och välstånd. Mina äldre bröder med brylcréme i håret gick omkring och var coola i skjortor av nylon, som i takt med tiden gulnade och lukten av svett bet sig fast i det nya moderna materialet. När de var små tullade de omkring på kalla, dragiga golv med ulltossor som min mamma tovat. Vid tiden för min födelse hade flytten gått till det hus min pappa byggt, med rinnande vatten, vattenburen värme och kylskåp. Jag fick aldrig några ulltossor, golven var varken kalla eller dragiga. Däremot minns jag många kalla vintrar i Lappland med varma härliga luddor, filtskor med snörning och gummisulor – i dem frös man aldrig trots att det kunde vara minus 25-30 under de vintrarna.

1970

​Kunskapen var på väg att försvinna och de  tovade sockorna hade slängts eller hamnat på lagårdsvinden.

På 70-talet gjorde hemslöjdsrörelsen en inventering av tovningen i Västerbottens län. Kunskapen var på väg att försvinna och de tovade sockorna hade slängts eller hamnat på lagårdsvinden. Karin Lundholm, då hemslöjdskonsulent i länet hittade resterna av denna skandinaviska tradition och Katarina Ågren skrev boken ”Tovning” som bidrog till ett nyvaknat intresse för tovningstekniken. 

Mitt intresse vaknade också, ett intresse som hållit i sig. Det har blivit många kurser under åren och under 90-talet var det full rulle – då undervisade jag i rulltekniken som möjliggjorde tunna, täta filtmaterial med färgglada mönster. Jag deltog i olika evenemang och utställningar. Det blev många gula banankuddar och andra kuddar med busiga tageltofsar. En hel del möbeltyger, bland annat ett prickigt till en stor kanapé. Så kom barnen och allt vad det innebär. Det mesta av tovandet lades på hyllan och barn och jobb tog den mesta tiden. Men så blev jag ersatt av en robot –min röst ersattes av talsyntes och efter 25 år på Sundsvalls tidnings taltidning blev jag arbetslös. Då föddes tankarna på att börja tova igen. Under min bortavaro har världen formligen exploderat av fantastiska tovare och alla makalösa ting de åstadkommer. Internet fanns inte när jag var aktiv och nu svämmar det över av Youtube-klipp och hemsidor som handlar om tovning. Inspirerande!
2015…

Nutid, framtid och kvalitetstid

Nu är jag alltså igång igen och det känns otroligt spännande. Titta runt på hemsidan och hör av dig om du vill gå en kurs eller köpa material! Vi möts här, vi som älskar ullen och dess gudomliga egenskaper